Vind jouw favoriete lichaam

Eerder schreef ik al dat we als mens tien lichamen hebben: zes energetische, drie mentale en één fysieke. Weet je nog? En ben je al van de schrik bekomen? Het hebben van tien lichamen is namelijk een heleboel werk, dat zei Yogi Bhajan al. Deze lichamen kunnen allemaal uit balans zijn en ook juist weer gebalanceerd en versterkt worden om zo de bijbehorende kwaliteiten te ontwikkelen. In deze blog beschrijf op welke manieren je hiermee kan beginnen.

Bestudeer ze & vind jouw manier

Dus, waar begin je?! Eén manier is om ze gewoon allemaal langs te gaan, op volgorde van 1 tot 10. Je kan voor ieder lichaam yogasets en/of meditaties kiezen en het op jouw tempo langsgaan. Zo werk je aan je hele ‘pakket’ lichamen en kan je nu meteen beginnen bij lichaam 1: de ziel. Dit is wat we doen in mijn lessenserie: we versterken ze allemaal verspreid over 24 lessen.

Maar misschien wil je je liever niet meteen comitteren aan zo’n groot traject, en doe je het liever op een manier die beter bij jou aansluit. Dat kan zijn dat je gewoon met één lichaam begint, namelijk met degene die jou het meeste aanspreekt of uitdaagt. Dat is een goed idee, want de kans is groot dat je één of meerdere lichamen hebt die meer uit balans zijn dan de rest en die dus wel wat extra aandacht kunnen gebruiken.

Om te weten te komen welk welk lichaam het meeste uit balans is, kun je ze bestuderen, inclusief hun kwaliteiten en juist hoe een disbalans zich manifesteert (begin bijvoorbeeld hier op 3HO). Dan kan je je gaan herkennen in deze kwaliteiten en negatieve manifestaties en daar uit concluderen wat voor jou in jouw leven van belang is. Welke kwaliteiten zijn in jou nog niet zo sterk aanwezig en waar zou je meer van willen? Dan vind je zo je antwoord: een lichaam om nu op te focussen – een ‘favoriet’ lichaam.

Gebruik de numerologie

Een andere leuke mogelijkheid is het gebruiken van tantrische numerologie om te bepalen hoe jouw lichamen ervoor staan. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar de organisatie 3HO maakt het je héél makkelijk. Op hun website staat een online tool waar je zo – hups – je geboortedatum kan invoeren en wat je dan meteen een gratis numerologie-reading oplevert.

Deze reading geeft je inzicht in jouw uitdagingen in je leven en in je levenspad – gebaseerd op je geboortedatum. Specifieker krijg je informatie over je ziel, je karma, je gave, je bestemming, je levenspad en je hart. Dit is allemaal gelinkt aan de getallen 1-10 en aan de bijbehorende lichamen.

Je mag natuurlijk voor jezelf bepalen of je je er in herkent. Als je je er in herkent, geeft het misschien wel meer inzicht en duidelijkheid over wat jij te doen hebt in je leven. Het kan duidelijkheid geven over je grootste kwaliteiten en over wat je te leren hebt en waar dat je dan brengt of wat het je oplevert op zijns-niveau. Het kan je inzicht geven in wat het voor jou inhoudt om meer jezelf te worden.

Omdat deze numerologie gelinkt is aan de tien lichamen, geeft het je duidelijk inzicht in welke lichamen voor jouw persoonlijke ontwikkeling van groot belang zijn. Als voorbeeld geef ik je deel van mijn uitslag: Mijn zielsnummer is 6, en het zesde lichaam is de arcline. Daarom wordt mij aangeraden yoga te doen om mijn arcline te versterken. Voor mij voelt het heel kloppend dat juist mijn arcline wel wat versterking kan gebruiken, en ik denk dat dit me veel zal opleveren in mijn leven. Ik kan dan ook bijna niet wachten tot we daar zijn aanbeland in mijn lessen. 🙂

De holistische mens

Natuurlijk is het zo dat de lichamen aan elkaar verbonden zijn. De drie mentale lichamen werken bijvoorbeeld nauw samen. Als de negatieve mind overontwikkeld is, kan je dit bijvoorbeeld balanceren door de positieve mind te versterken.

Daarnaast is het ook zo dat Kundalini Yoga-kriya’s (oefensets) niet slechts goed zijn voor één aspect van je mens-zijn (een lichaam, chakra, orgaan, etc.), maar dat het meer een holistisch effect heeft. Dus als je kriya’s doet die specifiek goed zijn voor een bepaald lichaam, werk je daarmee ook aan andere aspecten of functies in jezelf. Dit is makkelijk te begrijpen door je te beseffen dat yoga doen sowieso goed is voor lenigheid, spierkracht, je zenuwstelsel, uithoudingsvermogen, etc.

De mens is op zichzelf natuurlijk een erg complex wezen, waarbij van alles aan elkaar verbonden is en elkaar beïnvloedt. Voor de beoefening van Kundalini Yoga betekent dat dat je het kiezen van een oefenserie/kriya ook niet al te serieus hoeft te nemen. Alle kriya’s zijn goed voor je op allerlei manieren en je hoeft dat niet allemaal te begrijpen. Je bent helemaal welkom om te focussen op één lichaam, maar weet dat je daarmee zo veel meer verandert dan alleen dat lichaam zoals het op papier beschreven staat.

Of doe gewoon met mij mee!

Dat gezegd hebbende: je bent ook zeer welkom om met mij mee te doen in de lessenserie voor de ten bodies en om ze zo allemaal te ervaren en te versterken. Misschien kom je er dan ook vanzelf achter welk lichaam jou nu het meeste aanspreekt, en zo ook welke yoga je graag vaker zou willen doen. Je kunt ook mijn bijbehorende blogs blijven lezen om je meer te verdiepen; ik blijf er nog een tijdje over schrijven.

Volgende week zijn we aangekomen bij het tweede lichaam: de Negative Mind, ofwel de waarschuwer die je voor gevaar behoedt. Je bent welkom om een proefles te nemen.

Na het lezen van dit artikel, wat denk je ervan? Ben je al gewend aan het hebben van tien lichamen & weet jij al welk lichaam jouw speciale aandacht verdient? Of ben je nog een beetje overweldigd & wil je er eerst meer over weten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *