Pauze in yogales geven

We zijn halverwege het jaar. Ik verklaarde laatst op verschillende plekken dat ik mezelf wat meer rust ging gunnen, na alle onrust in de wereld. Dat is er dusver nog niet helemaal van gekomen. Maar we zijn inmiddels in de vakantieperiode beland! Dus er is geen ontkomen meer aan, aan die rust.

De afgelopen weken waren juist weer erg lastig voor mij. Ik moest namelijk beslissen of ik door wil gaan met mijn wekelijkse yogales geven of niet. Dat was een lastige keuze, omdat er veel in samenkomt. Dus er was veel voelen en denken nodig om te komen tot mijn beslissing, en die beslissing luidt dat ik een pauze ga nemen van het lesgeven.

Onrust in yoga-land

Een belangrijke factor in mijn overwegingen is dat Kundalini Yoga momenteel op z’n kop staat sinds er openlijk vele beschuldigingen en verhalen worden gedeeld over de grondlegger en over de Kundalini Yoga-organisaties. Ik wil het daar nu niet in alle detail over hebben, ik weet alle details ook niet, maar het maakt wel dat ik wil heroverwegen in hoeverre ik me wil verbinden aan een yogastroming die tot zo veel misbruik heeft geleid.

Op dit moment is mijn beslissing dat ik Kundalini Yoga nu niet structureel op de ‘klassieke’ manier wil uitdragen. Wat mij betreft is er namelijk een herbeoordeling nodig van alles wat bij Kundalini Yoga hoort, waarbij goed wordt gekeken naar wat we willen behouden en wat niet. Ik denk dat zoiets wel gaat gebeuren in de Kundalini Yoga-community, het is ook al op gang gekomen. Ik ben benieuwd naar hoe dat er uit gaat zien en ik blijf er graag bij betrokken. Dit is dus geen definitief afscheid, maar een pauze in lesgeven.

Yoga voor mezelf

Dit jaar gaf ik een wekelijkse yogales. De opleiding tot leraar heb ik pas vorig jaar gedaan en ik had origineel niet eens specifiek het plan om ook daadwerkelijk yogales te gaan geven. Ik deed de opleiding voor mezelf, omdat ik uit ervaring weet dat yoga goed voor me is en ik daar wel meer ervaring mee op wilde doen. Ook dacht ik dat yogales geven iets kon zijn wat wel bij me zou passen, maar wat ik juist heel spannend zou vinden. Dus ik deed het voornamelijk om mijn eigen angsten te overwinnen en om te groeien als persoon. Al met al vind ik het een geslaagd experiment; ik heb yogales gegeven en ik weet nu dat ik dat kan. Daar was wel enige groei voor nodig. 😉

Verder ben ik dus niet zo gehecht aan yogales geven. Feitelijk kom ik eigenlijk pas net kijken bij Kundalini Yoga en dat maakt het makkelijk om nu wat afstand te nemen.

Maar dat is nu allemaal makkelijk praten, misschien ga ik het wel harder missen dan verwacht! En weet je, dat zou ook een mooie uitkomst zijn.

Ik vond het leuk om les te geven dit seizoen en ik vind het wel wat lastig om dat nu los te laten, vooral vanwege de fijne deelnemers en wat we samen gecreëerd hebben.

Wat betreft Kundalini Yoga op zichzelf: natuurlijk wil ik niet de baby met het badwater weggooien. Maar het voelt wel goed om de tijd te nemen om mezelf meer te verdiepen in de yoga en in wat ik daar mee wil, wat voor mij klopt. Even geen structurele wekelijkse les geven geeft meer rust en ruimte voor mezelf – en dat is fijn!

En zo is dat. Dit is mijn toelichting bij deze beslissing.

En wees maar niet getreurd. Als ik de inspiratie voel, kan ik zo maar eens sporadisch een les gaan geven, op locatie of online.

Ik blijf sowieso beschikbaar, voor allerlei contact en ook voor vragen en opmerkingen over dit alles. Het is reuze interessant dus dit is geen einde (maar misschien wel een begin!).

Liefs Nina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *