Kundalini Yoga

Je kent vast wel yoga, maar ken je ook Kundalini Yoga? Dat is de yogavorm die ik beoefen en die ik een halfjaar heb lesgegeven. Op deze pagina geef ik je de Kundalini Yoga basics, te beginnen met de technieken die we gebruiken en daarna meer over het doel en de effecten van deze yogavorm.

Kundalini Yoga is een zeer rijke yogavorm

Kundalini Yoga is een zeer krachtige en gevarieerde yogavorm. Hierbij volgen we bepaalde oefenseries ofwel kriya’s. Dat zijn opeenvolgingen van yoga-oefeningen. Er zijn er honderden van en ze zijn erg gevariëerd qua (soorten) oefeningen. Deze variatie komt voor uit de verschillende technieken of focuspunten die we gebruiken en die allemaal hun plek vinden binnen de yogavorm. We gebruiken:

☁️ : ademhalingstechnieken
🙆🏼 : lichaamshoudingen
🙏🏽 : handhoudingen (mudras)
🎵 : klanken (mantra’s)
🌈 : visualitatie
🧘🏻‍♀️ : meditatie

Iedere kriya heeft meerdere van deze focuspunten in de opeenvolgende oefeningen. Samen zorgt dat voor krachtig effecten die direct in je lichaam te voelen zijn en die je meeneemt in je dag. Je kunt dit effect meteen de eerste keer al ervaren. De effecten zijn wel verschillend per serie (kriya), omdat de kriya’s verschillend zijn en een eigen doel hebben.

Het doel van Kundalini Yoga is transformatie

In ons leven bouwen we blokkades of patronen op die ons in de weg zitten waardoor we niet voluit kunnen leven. We zijn bijvoorbeeld terughoudend en onzeker en laten ons hierdoor tegenhouden. Met Kundalini Yoga kan je deze blokkades opruimen en transformeren zodat je levensenergie beter kan stromen en je meer in contact kan zijn met jezelf. Zo heb je meer energie en kracht voor wat jij wil doen in je leven.

Kundalini verwijst naar je levensenergie. Hoe meer de kundalini-energie stroomt in jou, hoe vervullender je leven is. Met Kundalini Yoga transformeer je blokkades en laat je je levensenergie meer stromen.

Het is de yoga van bewustzijn

Kundalini Yoga wordt de yoga van bewustzijn genoemd. Door het beoefenen van yoga word je je meer bewust van je lichaam, je gedachten en je gevoelens. Je wordt je bewust van wat je belemmert, van innerlijke blokkades. Met Kundalini Yoga kan je deze blokkades doorbreken, zowel in de les als daarbuiten. Ook word je je meer bewust van alles wat al goed is in het leven en in jouw leven, zodat je daar voller van kunt gaan genieten. Zo maakt beoefening van yoga je hele levenservaring mooier.

Vind je innerlijke wijsheid

Ook helpt Kundalini Yoga je om de wijsheid of guru in jezelf te vinden. Je verbindt je met het goddelijke in jezelf, met je ziel en met je intuïtie. Tijdens yoga ervaar je dat je gedachten niet altijd je beste raadgever zijn. In plaats daarvan leer je meer vertrouwen op je intuïtie en meer te leven vanuit je hart.

Yoga is goed voor je fysieke lichaam

Yoga is natuurlijk goed voor je lichaam. Beoefening is o.a. goed voor je imuunsysteem, zenuwstelsel, longcapaciteit, bloedcirculatie en je verteringssysteem. Kundalini Yoga werkt ook specifiek op je klieren die van grote invloed zijn op je gezondheid. Ook zorgt het voor soepelere en sterkere spieren en voor lenigheid. Op een subtieler niveau zorgt het voor meer (stromende) energie; je voelt je energieker en vrijer om jouw ding te doen in je leven.

Het gaat om jouw ervaring

Leidend in yoga is je eigen ervaring. Het is jóuw ervaring die telt. Jij bent degene die voelt wat voor jou klopt, wat werkt voor jouw lichaam en wat niet, en wat werkt voor jou en wat niet. Met yoga leer je vertrouwen op je eigen ervaring, op je lichaam en op je intuïtie.