Kundalini Yoga

Je kent vast wel yoga, maar ken je ook Kundalini Yoga? Dat is de yogavorm die ik beoefen en die je in mijn lessen kunt meemaken. Op deze pagina geef ik je de Kundalini Yoga basics, te beginnen met de technieken die we gebruiken en daarna meer over het doel en de effecten van deze yogavorm. Dan weet je alvast waar je aan begint!

Kundalini Yoga is een zeer rijke yogavorm

Kundalini Yoga is een zeer krachtige en gevarieerde yogavorm. De lessen zijn erg gevariëerd qua (soorten) oefeningen. Dit is mogelijk doordat we gebruikmaken van veel verschillende technieken of focuspunten die allemaal hun plek vinden binnen de yogavorm. We gebruiken:

☁️ : ademhalingstechnieken
🙆🏼 : lichaamshoudingen
🙏🏽 : handhoudingen (mudras)
🎵 : klanken (mantra’s)
🌈 : visualitatie
🧘🏻‍♀️ : meditatie

In iedere les gebruiken we meerdere van deze focuspunten in de opeenvolgende oefeningen en samen zorgt dat voor krachtig effecten die direct in je lichaam te voelen zijn en die je meeneemt in je dag. Je ervaart meteen bij de eerste les wat het met je doet. De effecten zijn verschillend per les, omdat de lessen verschillend zijn en een eigen doel hebben. Meer over de lesopbouw vind je hier.

Het doel van Kundalini Yoga is transformatie

In ons leven bouwen we blokkades of patronen op die ons in de weg zitten waardoor we niet voluit kunnen leven. We zijn bijvoorbeeld terughoudend en onzeker en laten ons hierdoor tegenhouden. Met Kundalini Yoga kan je deze blokkades opruimen en transformeren zodat je levensenergie beter kan stromen en je meer in contact kan zijn met jezelf. Zo heb je meer energie en kracht voor wat jij wil doen in je leven.

Kundalini verwijst naar je levensenergie. Hoe meer de kundalini-energie stroomt in jou, hoe vervullender je leven is. Met Kundalini Yoga transformeer je blokkades en laat je je levensenergie meer stromen.

Het is de yoga van bewustzijn

Kundalini Yoga wordt de yoga van bewustzijn genoemd. Door het beoefenen van yoga word je je meer bewust van je lichaam, je gedachten en je gevoelens. Je wordt je bewust van wat je belemmert, van innerlijke blokkades. Met Kundalini Yoga kan je deze blokkades doorbreken, zowel in de les als daarbuiten. Ook word je je meer bewust van alles wat al goed is in het leven en in jouw leven, zodat je daar voller van kunt gaan genieten. Zo maakt beoefening van yoga je hele levenservaring mooier.

Yoga is goed voor je fysieke lichaam

Beoefening is o.a. goed voor je imuunsysteem, zenuwstelsel, longcapaciteit, bloedcirculatie en je verteringssysteem. Het werkt ook specifiek op je klieren die van grote invloed zijn op je gezondheid. Ook zorgt beoefening voor soepelere en sterkere spieren en voor lenigheid. Op een subtieler niveau zorgt het voor meer (stromende) energie; je voelt je energieker en vrijer om jouw ding te doen in je leven.

Kundalini Yoga zoals onderwezen door Yogi Bhajan

Kundalini Yoga is overgeleverd door Yogi Bhajan, een man uit India die in 1969 naar het Westen kwam om deze yogavorm te onderwijzen. Het heet officieel Kundalini Yoga as taught by Yogi Bhajan® om de zuiverheid van de teachings zoals hij ze overleverde te waarborgen.

Yogi Bhajan benadrukte dat iedereen de wijsheid of guru in zichzelf moet vinden en dat dat het doel is van yoga. Het is dan ook niet de bedoeling om een andere leraar, inclusief Yogi Bhajan, te verafgoden. In plaats daarvan verbind je je met het goddelijke in jezelf.

Wil jij je verbinden met het goddelijke in jezelf?

Wil jij deze yogavorm ervaren? Dan ben je natuurlijk van harte welkom in mijn les om het uit te proberen! Ga naar deze pagina voor meer informatie over mijn lessen.