Je Positive Mind ziet het positieve in alles

Wat is het leven toch prachtig. Je bent vrolijk, je zit lekker in je vel, voelt je fit en sterk. Je kijkt om je heen en je ziet hoe mooi alles is en hoeveel mogelijkheden er wel niet zijn. Je verwelkomt kansen en grijpt ze aan. Je zit vol wilskracht, je doet wat je moet doen en je gaat er helemaal voor, dwars door alle uitdagingen. Je bent speels en optimistisch. Je communiceert sterk en duidelijk.

Je Positive Mind zegt ‘ja’ tegen het leven

Dat is de kracht van je Positive Mind. Als deze Mind in balans is, voel je je zelfverzekerd en sta je open voor wat het leven te bieden heeft, je staat open voor mogelijkheden. De Positive Mind wordt ook wel de ‘expansive’ of ‘projective’ Mind genoemd: je projecteert positiviteit naar buiten en creëert het daarmee om je heen.

Je Positive Mind kom altijd na je Negative Mind, die we vorige week bespraken. Je Negative Mind heeft een sterke verbinding met je ziel en geeft richting door ‘nee’ te zeggen tegen wat niet goed voor je is. Althans, dit gebeurt als je Negative Mind in balans is. Daarna is je Positive Mind aan de beurt. De Positive Mind geeft verdere invulling aan je leven en je spirituele pad door ‘ja’ te zeggen tegen alles wat wél goed voor je is. Het is een prachtige samenwerking.

Maar niet als je Positive Mind zwak is

Echter, als je Positive Mind zwak is, dan ben je niet in staat het leven positief te bekijken en uitdagingen aan te gaan. Dan kan je Negative Mind de overhand nemen, waardoor je te veel bezig bent met gevaren signaleren. Je kan depressief en apathisch worden, of vol woede en intolerant. Misschien durf je je eigen kracht niet te gebruiken, omdat je bang bent voor de verantwoordelijkheid die komt met krachtig zijn, en je vertrouwt jezelf daar niet mee.

Je Positive Mind kan ook te sterk zijn. In dat geval neemt deze Mind de overhand over je Negative Mind, waardoor je het leven iets té positief bekijkt en de gevaren niet goed ziet. Je zegt overal ja tegen, maar ondertussen vergeet je misschien om in te checken bij jezelf, bij je ziel, en om op je spirituele pad te blijven. Je geeft je grenzen niet goed aan.

De wilskracht van je navelcentrum

De wilskracht van de Positive Mind komt voort uit je navelcentrum. Je navelcentrum bevindt zich iets onder je fysieke navel en is zeer sterk verbonden met je Positive Mind én met je derde chakra. Je Positive Mind is dan ook te versterken zowel door je navelcentrum als je derde chakra te versterken.

In de Kundalini Yoga kennen we een heleboel oefeningen waarbij we het navelcentrum gebruiken en versterken. Goede voorbeelden hiervan zijn de vuurademhaling, stretch pose en sat kriya.

Het vuurelement voor transformatie

Je Positive Mind is het derde lichaam van de tien lichamen van de mens – volgens de Kundalini Yoga – vandaar ook de link met het derde chakra. Nummer 3, het navelpunt én het derde chakra zijn ook weer verbonden aan het element vuur. Dit element staat voor plezier of boosheid, voor transformatie, manifestatie en zichtbaarheid. Ik noemde net al even de vuurademhaling, die ook niet voor niets zo heet. De vuurademhaling helpt je door blokkades heen te breken.

Het orgaan wat bij de Positive Mind hoort is de lever, het orgaan dat ons lichaam van gifstoffen ontdoet en dat onze emoties verwerkt. Goed functioneren van je lever is daarom ook belangrijk voor jouw positiviteit.

Zo versterk je je Positive Mind

En na dit gelezen te hebben, wil je natuurlijk dolgraag je Positive Mind versterken. Dat snap ik, en dat kan! Doe yoga-oefeningen voor je navelpunt (en versterk daarmee meteen je core), je derde chakra en je lever. Werk aan je positiviteit, bijvoorbeeld door positieve affirmaties en mantra’s te gebruiken. Als je Positive Mind te sterk is, balanceer dit dan door je Negative Mind te versterken.

In mijn komende twee Kundalini Yogalessen versterken we de Positive Mind. Deze lessen zijn op 19 februari en 4 maart. Op 26 februari geef ik geen les, maar is er een aangepast vakantierooster. Na de Positive Mind, gaan we verder met de derde (en laatste) Mind: de Neutral Mind.

En nu: wat doe jij al om je wilskracht en positiviteit te versterken?

Bron: The Positive Mind – There is a way through every block! van Kundalini Yoga School

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *