Je Neutral Mind geeft je guidance en compassie

Ik hoop dat het goed met je gaat. Maar ook als het minder goed met je gaat, ben je welkom. Zoals altijd mag je ook nu je eigen weg vinden in deze chaos. Je hebt geen toestemming nodig, van mij of van iemand anders, alleen van jezelf. Luister naar jezelf, luister naar wat je zelf nodig hebt. Neem tijd voor jezelf, wees er voor anderen, vergeet niet om plezier te hebben.

We komen samen door deze crisis. We komen dichter bij onszelf en dichter tot elkaar komen. We houden nu dan wel even fysieke afstand, maar dat doen we met de beste intenties, om onszelf en elkaar te beschermen. Emotioneel komen we misschien wel dichter bij elkaar.
Mensen zorgen voor elkaar, op hun eigen manier. Velen blijven thuis om elkaar te beschermen, anderen werken hard om elkaar direct te helpen en indirect door cruciale processen in de samenleving gaande te houden. Mensen helpen elkaar met dingen als boodschappen doen.
Velen richten zich tot het internet, dé plek waar we veilig met elkaar in contact kunnen zijn. Ik zie dat daar vertrouwen en liefde worden verspreid. Live evenementen die afgelast moeten worden, worden omgetoverd tot online evenementen, zoals dansavonden en yogalessen. Ik voel me geraakt door de initiatieven die genomen worden om er voor elkaar en om met elkaar te kunnen zijn.

Hoe kan ik bijdragen?

Ik heb me natuurlijk afgevraagd hoe ik kan bijdragen als yogaleraar en als mens. De vraag is dan ook waar ik zelf behoefte aan heb. Ik merk dat ik behoefte aan heb aan verbinding, in deze tijden van relatieve isolatie. Ik heb behoefte aan gevoelens van liefde en vertrouwen en aan het delen daarvan met anderen. Ik heb ook behoefte aan plezier en aan beweging.

Ik hoop dat ik iets bij kan dragen via deze blog. Ook al gaat mijn yogales niet door, we zijn wel onverminderd aangekomen bij de Neutral Mind. Deze Mind heeft mooie kwaliteiten die wat mij betreft zeer welkom zijn, zeker nu. Daarom schrijf ik er zo meteen graag over.

Hoe je zelf thuis Kundalini Yoga doet

Daarnaast kan ik het je misschien iets makkelijker maken om thuis yoga te doen, als je daar behoefte aan hebt. Dat kan lastig lijken en daarom is het goed om te weten dat Kundalini Yoga sets/kriyas helemaal opgeschreven staan. Ze zijn dus heel makkelijk te volgen! Je hebt er eigenlijk weinig kennis of ervaring voor nodig. Het voornaamste wat je nodig hebt, is jezelf, wat ruimte en wat tijd.

De makkelijkste bron voor Kundalini Yoga kriyas is de Library of Teachings. Je moet je daar eerst aanmelden, en daarna kan je zoeken naar kriyas en meditaties en ze ook downloaden. Niet alle kriyas hebben de lange ontspanning in de kriya opgenomen zitten; als deze er niet is, moet je deze zelf nog toevoegen aan het einde. Dat is zeer aan te raden in ieder geval, en zeer prettig en ontspannend natuurlijk! Meditaties worden normaal gedaan ná een kriya, na de eindontspanning. Een deel van de kriyas heeft al een meditatie in zich.

Bij Kundalini Yoga tunen we in zoals hier staat beschreven, en sluiten we af met de sunshine song (ook via die link) met drie keer een lange ‘sat nam’. Sat nam betekent truth is my identity.

En dan nu naar de Neutral Mind.

Je Neutral Mind ziet het grotere geheel

Je Neutral Mind is het gedeelte van je Mind, ofwel je geheel aan gedachten en gevoelens, dat direct in contact staat met je ziel en je innerlijk weten, je intuïtie. De Neutral Mind geeft je duidelijkheid of overzicht. Het geeft je het vertrouwen dat je doet wat je moet doen, dat je volgens je zielsbestemming leeft. Als tegenslagen zich voordoen, blijf je kalm en handel je vanuit dat vertrouwen.

Er wordt gezegd dat je Neutral Mind in 9 seconden guidance of sturing geeft volgens je bestemming. Je Neutral Mind gebruikt de inputs van je Negative Mind en je Positive Mind, en verwerkt dat tot een ‘neutraal’ oordeel.

De Neutral Mind wordt ook wel de Meditative Mind genoemd. Deze is onthecht van positieve en negatieve gevoelens en gedachten, in tegenstelling tot de andere twee Minds. Dat maakt dat de samenwerking van deze drie zo goed werkt. De Negative Mind en Positive Mind hebben als het ware een negatieve en positieve bril waarmee ze waarnemen, en de Neutral Mind integreert hun observaties en oordelen in het overzicht van het grotere geheel. De Neutral Mind ziet ‘the whole play of life’ en hoe jij daar deel van uitmaakt.

Het geeft je compassie en dienstbaarheid

De Neutral Mind is sterk verbonden met het hart, je centrum voor compassie. De Neutral Mind is het vierde lichaam van de ten bodies en het hart is het vierde chakra. Je hartchakra staat ook weer sterk in verbinding met je ziel, net als je Neutral Mind.

Deze Mind heeft ook als kwaliteit ‘service’ of dienstbaarheid. Deze dienstbaarheid volgt als vanzelf op compassie en een sterk innerlijk weten. Het gaat hier om dienstbaarheid naar het grotere geheel, naar je eigen zielsbestemming en wat je bij te dragen hebt in de wereld en aan anderen. Je staat in je volle kracht en vanuit die kracht zet je je in om jouw positieve bijdrage te leveren in de wereld.

Je Neutral Mind versterken

Je kan je Neutral Mind op verschillende manieren versterken. Er zijn yogasets en meditaties specifiek voor de Neutral Mind, zoals deze meditatie. Sowieso is mediteren erg goed voor deze Meditative Mind, en voor je intuïtie.

Daarnaast kan je yoga of oefeningen doen die specifiek helpen om je hersenhelften te balanceren. Zo’n oefening is de cross crawl, waarbij je op je rug ligt en tegengestelde arm en been omhoog beweegt, en daarna de andere arm en been (links-rechts, dan rechts-links, ga zo door). Meer hersenoefeningen zijn te vinden binnen Kundalini Yoga.

Je Neutral Mind is te benaderen via je hartcentrum en via yoga voor het hart. Je kunt ook seva of ‘selfless service’ beoefenen: wees er voor anderen zonder daar iets voor terug te verwachten, focus op wat je anderen kunt geven en niet op wat je hoopt te ontvangen. Dit helpt om je ego iets op de achtergrond te plaatsen en om meer liefde te ervaren.

The Neutral Mind Kriya for Guidance

Dus, heb je al zin om yoga te doen voor de Neutral Mind? Doe dan bijvoorbeeld deze kriya: The Neutral Mind Kriya for Guidance. Zoals je ziet, zijn het negen oefeningen die je allemaal 1-3 minuten kan doen. Dus kies een tijdsduur en doe alle oefeningen even lang, zo is het bedoeld. Er is geen eindontspanning, dus die kan je zelf nog toevoegen voor zo lang je wilt (aan te raden is 5-11 minuten).

Als je yoga voor de Neutral Mind gaat doen, geniet ervan! Zo niet, dat is helemaal prima, doe vooral wat je moet doen. Als je iets wil vragen of delen, ben je zeer welkom. Als ik iets voor je kan betekenen, dan hoor ik het graag.

Voornaamste bron: The GPS of the Aquarian Age is the Neutral Mind on 3HO.org Ik heb de kriya via Kundalini Yoga Wageningen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *