Je fysieke lichaam werkt thuis en ontspant

Ons fysieke lichaam is ons voertuig op aarde en we houden dit het liefst gezond, sterk en soepel. Nu met het corona-virus in omloop, hebben we extra aandacht voor het waarborgen van onze fysieke gezondheid. Tegelijkertijd is het uitdagender geworden om genoeg te bewegen, omdat we extra veel binnen blijven en omdat bedrijven als sportscholen zijn gesloten. Als je thuis werkt, komen daar nog meer uitdagingen bij.

Ontspannen in je computer-werkplek

Een uitdaging kan zijn dat je werkplek thuis misschien minder ideaal is dan die op je werk. Helaas ontdekken veel mensen pas echt wat wel en niet voor ze werkt, op het moment dat ze fysieke klachten krijgen. En deze klachten liggen toch wel echt op de loer als je urenlang, wekenlang en maandenlang in een verkeerde houding werkt.

Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat de volgende punten een verschil maken voor je werkplek en je lichaam. Dus hier volgen wat tips voor een goede werkplek.

✔ Let op de hoogte van je stoel: je benen maken een hoek van 90 graden, je voeten rusten op de grond. Je benen worden niet belemmerd door je bureau.
✔ Je (onder)rug kan leunen op je leuning. Idealiter is je rug recht, lekker vertikaal omhoog. Een beetje achteroverleunend kan ook, dit hangt van persoonlijke voorkeur af.
✔ Je schouders zijn ontspannen en laag terwijl je werkt. Je bovenarmen hangen ontspannen naast je lichaam naar beneden. Je onderarmen zijn horizontaal, op jouw natuurlijke hoogte.
✔ De hoogte van je bureau is afgestemd op: de lengte van je onderbenen, de lengte van je romp en de lengte van je bovenarmen. De ideale hoogte is ongeveer: lengte onderbenen + lengte romp – lengte bovenarmen.
✔ Houd je toetsenbord en muis dichtbij je lichaam: op de natuurlijke plek van je handen t.o.v. je romp. Je bovenarmen hangen naar beneden en je onderarmen steken vooruit.
✔ Ook het soort toetsenbord en muis kan een verschil maken. Een plat toetsenbord is beter voor je handen dan een schuine die op achterpootjes leunt. Langdurig gebruikmaken van een touchpad is niet goed voor je omdat je vinger zo veel spanning vasthoudt.
✔ Je kunt natuurlijk ook investeren in een ergonomische muis en toetsenbord, die beter aansluiten bij je lichaam dan de reguliere.
✔ Je beeldscherm is het beste op ooghoogte, zodat je niet naar beneden hoeft te draaien of buigen met je hoofd en/of bovenlichaam. Dit helpt met rechtop blijven zitten en ontspannen i.p.v. aanspannen.

Let er ook vooral op dat je af en toe even wegkijkt van je scherm om je ogen te ontspannen. Blijf ook regelmatig korte pauzes nemen om zo even van houding te veranderen en te bewegen.

Thuis werken is ook yoga

Eigenlijk gelden dezelfde richtlijnen als op de yogamat: zit met een rechte rug, borst iets vooruit, schouders ontspannen, adem langzaam en diep. Gebruik de spieren die je nodig hebt voor de houding en ontspan álle andere spieren zo veel mogelijk. Ontspan je schouders, je nek, je armen. Ontspan je ademhaling en daarmee je Mind en je gedachten.

Yoga is een levenswijze. Het is niet alleen wat je op een yogamat aan kunstjes kan, het is een manier van leven waarbij je je bewustzijn vergroot en dat gebruikt in de rest van je leven. Zo ook als je te maken krijgt met een pandemie waardoor je leven in korte tijd drastisch verandert.

Je fysieke lichaam in de yoga

In de yoga gebruiken we ons lichaam om alle aspecten van ons zijn te balanceren. We balanceren ons fysieke lichaam, en daarmee ook de rest.

Volgens de biologie wordt dit lichaam onderverdeeld in tien orgaansystemen of orgaanstelsels, die bestaan uit een groep organen die samen een functioneel geheel vormen, zoals je hart- en vaatstelsel en je zenuwstelsel. Beoefening van Kundalini Yoga heeft effect op al deze systemen, afhankelijk van de specifieke yogaset of kriya en waar deze voor dient.

Volgens de Kundalini Yoga-leer is het fysieke lichaam ook verbonden met je keelchakra en met je durf om je waarheid te spreken.

In mijn lessenserie deden we de kriya Getting the Body out of Distress, waarmee je de energie in je lichaam goed laat circuleren, en de Kriya for Disease Resistance, die werkt op vertering, eliminatie, metabolisme en fysieke kracht. Deze kriya’s zijn allebei te vinden in de Library of Teachings en ik kan ze zeker aanraden!

Zorg voor jezelf, maar ook echt

Hét devies deze dagen is natuurlijk: zorg voor jezelf. Hoe cliché het ook is, het is een zeer goede raad. Je weet zelf wat je nodig hebt, wat voor jou werkt. Als je dat nog niet precies weet, vind dan vooral je eigen weg om beter voor jezelf te gaan zorgen, voor je fysieke, mentale en spirituele welzijn. Dan doe ik mijn best dat ook te doen.

Voor nu wens ik je graag veel fysieke gezondheid, soepelheid en kracht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *