Je creativiteit vormgeven met je Negative Mind

Je Mind is continu met gedachten en gevoelens in de weer, niet te stoppen. En soms is het ook gewoon bijna niet te doen. Het is al zo véél, en dan zijn het ook nog eens gedachten waar je wel gek van zou kunnen worden. Soms lijkt het alsof er overal gevaar huist en je overal voor uit moet kijken.

De vele gevaren van feestjes en borrels

Je Mind is namelijk al flink bezig met uitkijken. ‘Is het hier veilig? Niet zeker. Allemaal onbekende mensen… wie weet wat ze in hun schild voeren?! Oei, oogcontact! Pas op, straks mag ze je niet en doet het pijn, of mag jij haar niet en moet je haar afwijzen – dat doet ook pijn. Of je komt niet uit je woorden en dan word je rood en idioot en sta je voor paal – voor iedereen. Snel, doe alsof je haar niet ziet, kijk de andere kant op. Daar zijn ook mensen. Die kunnen je ook afwijzen. Niemand aankijken! Nee, het is absoluut veiliger om hier in de hoek te blijven staan in je eentje. Was je maar onzichtbaar… Weet je wat, ga maar zo snel mogelijk naar huis.’

Oef! Daar word je niet blij van, of wel?

Misschien wel, als blijkt dat je Mind gelijk had in haar gevarenanalyse. De persoon waar je mee ging praten zou je hebben afgewezen en dat zou pijn gedaan hebben. Terwijl jij niets deed, zag je alle andere mensen lijden door afwijzing van alle kanten. Ha, jouw Mind had je beschermd voor deze ellende!

Of je zag het niet, omdat je al thuis en onzichtbaar was.

Of omdat het simpelweg niet zo zou zijn gebeurd. Niet voor jou en niet voor anderen. Eigenlijk ben je gewoon te veel gefocust op gevaren, je bent te beschermend.

Als je niet zo naar deze Mind had geluisterd, had je je misschien wel vermaakt. Je had interessante mensen kunnen ontmoeten met wie je een gigantische klik had gehad en dit zou je leven enorm hebben verrijkt, bijvoorbeeld. Maar in plaats daarvan leef je in een fantasiewereld vol gevaar, in een soort nachtmerrie.

De Negative ‘Protective’ Mind uit balans: Angst vs. roekeloosheid

En dat, beste jij, doen we allemaal een beetje. We hebben allemaal een Negative Mind die gevaren voor ons waarneemt en ons ervoor waarschuwt. Bij veel mensen is deze overontwikkeld en ziet deze Negative Mind, ofwel Protective Mind of de Waarschuwer, allerlei gevaren die eigenlijk niet zo gevaarlijk zijn. Dan worden we wantrouwig en te beschermend. We worden angstig en onzeker over onszelf. Dit weerhoudt ons ervan onze dromen te verwezenlijken, want we durven onze bank niet af te komen en ons te laten zien.

Het andere uiterste kan ook: je ziet de gevaren niet en wordt roekeloos. Je doet dingen die niet goed voor je zijn, je laat je te veel beïnvloeden door anderen en je omgeving.

Je Negative Mind onderscheidt wat wel en niet bij jou hoort

Goed functioneren van deze Mind is duidelijk de beste optie. De Negatieve Mind onderscheidt wat wel en niet bij je hoort en goed voor je is, en helpt ‘ie je om NEE te zeggen tegen dingen die niet bij jou en je (spirituele) pad of zielsbestemming passen. Het helpt om je grenzen aan te geven en los te laten wat je niet nodig hebt, .

Kwaliteiten van de Protective Mind zijn: containment, vormgeven en gehoorzaamheid

Daardoor ontstaat er meer duidelijkheid en ruimte voor wat wel bij je hoort en voor waar je JA tegen zegt. Het helpt je meer duidelijkheid te krijgen over jezelf en jouw pad en om daar volmondiger JA tegen te kunnen zeggen. Zo word je meer ‘contained’ en gecentreerd en minder ‘all over the place‘.

In deze blog van Spirit Voyage wordt deze Mind vergeleken met een moeder: door haar goede zorgen maakt ze het mogelijk voor de ziel om te groeien en bloeien in de fysieke wereld. Dit wordt ook beschreven als het vormgeven van je creativiteit, van de creatieve expressie van je ziel. Deze creativiteit hoort ook bij het tweede chakra, net als het vermogen om los te laten. De Negative Mind, het tweede lichaam van de ten bodies, en het tweede chakra zijn ook sterk met elkaar verbonden.

Je Negative Mind heeft het getal 2, wat zowel staat voor verbondenheid als afgescheidenheid. Het heeft een verlangen om sterk verbonden te zijn met het Goddelijke in jezelf, met je ziel. Dit wordt verwoord als een ‘longing to belong‘. Het geeft je het geduld om te gehoorzamen aan je innerlijke kompas.

Deze Mind is ook van invloed op relaties: op hoe je je verbindt met anderen, op hoe je met je grenzen omgaat en op seksualiteit. Seksualiteit hoort ook weer bij het tweede chakra.

Je kan je Negative Mind balanceren

Het is al erg behulpzaam om te weten hoe de Negative Mind een mooie en belangrijke functie vervult voor jou. Dit kan al helpen om jezelf, je gedachten en je gevoelens beter te begrijpen en je er beter toe te verhouden.

Als je Negative Mind uit balans is, kan je deze balanceren door je onderbewustzijn te reinigen. Deze Mind gebruikt namelijk oude patronen (herinneringen, emoties, oude gedachten) om situaties te beoordelen, en dat kan een gekleurd beeld geven. Als je onderbewustzijn leger is, kan je Negative Mind accurater waarnemen en beroordelen wat nú aan de hand is.

Het beoefenen van yoga en meditatie helpt met het reinigen van je onderbewustzijn. Je kan specifiek yogasets doen voor de Negative Mind en bijbehorende aspecten, zoals voor het loslaten van angst. Ook kan je de Negative Mind benaderen via het tweede chakra en bijbehorende organen (geslachtsorganen, geslachtsklieren, nieren, blaas).

Je kan een overontwikkelde Negative Mind ook balanceren door de Positive Mind te versterken. Naast de Negative Mind, heb je nog twee mentale lichamen, weet je nog? Dat zijn de Positive Mind en de Neutral Mind. De drie Minds werken nauw samen om jou te dienen in je leven. De Negative Mind komt altijd eerst, de andere volgen daarna. Daar over later meer in volgende blogs over de Positive en Neutral Mind.

In mijn lessenserie zijn we al begonnen aan yoga voor de Negative Mind. Deze week gaan we daar mee verder. Doe je mee?

Na dit gelezen te hebben, wat zijn jouw gedachten over je Negative Mind? Herken je deze Mind bij jezelf?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *