De voordelen van meedoen aan een live online yogales

Samen yoga doen in een yogacentrum zit er nu even niet in. Het beste alternatief dat we hebben is via internet samen yoga doen. Dit is natuurlijk anders dan ‘in het echt’ samen zijn, maar het is nog steeds de moeite waard! In deze blog post vertel ik je wat de voordelen zijn van meedoen aan een live online yogales.

Contact met de leraar en deelnemers

Online yogales volgen is dus anders dan meedoen aan een ‘normale’ yogales. De verschillen zijn duidelijk: bij een online gestreamde les ben je niet fysiek in dezelfde ruimte. Dat maakt afstemming tussen leraar en deelnemers lastiger. Ook kunnen de deelnemers elkaar minder goed zien, horen of energetisch voelen. We zijn immers afhankelijk van de mogelijkheden van platform als Zoom, waar je beeld en geluid mee kunt delen.

Als je het contact met elkaar erg waardeert, mis je dat nu misschien juist bij een online les. Dat is begrijpelijk. Het is natuurlijk wel zo dat als je wél met een online les meedoet, je meer contact met anderen hebt dan als je helemaal niet meedoet. Het is niet zoals anders, maar je doet toch samen yoga. Je hebt allen contact met de leraar en je doet tegelijkertijd dezelfde oefeningen. Als de leraar muziek deelt, luister je ook tegelijkertijd naar dezelfde muziek.

Je eigen yogaruimte in huis

Misschien mis je het yogacentrum waar je anders yoga zou doen. Ook dat is heel begrijpelijk, want het is heerlijk om naar een soort oase van rust te gaan om daar yoga te doen. Nu zul je die oase van rust in je huis moeten creëren. Het verschilt natuurlijk per persoon en woonsituatie, maar ik hoop voor je dat het je lukt om een rustig plek je in je huis te maken. Het is heel mooi om zo ook thuis tot rust te kunnen komen.

Thuis tot rust komen kan met een online yogales. Het is dan natuurlijk fijn als je een yogamat tot je beschikking hebt. Je kunt ook een deken gebruiken om op te zitten en om verschillende houdingen op te doen. Je hebt waarschijnlijk wel wat kussentjes om te gebruiken. Speciale meditatiekussens en andere yoga-kussentjes zijn natuurlijk ook verkrijgbaar. Voor de diepe ontspanning is het fijn om een deken over je heen te kunnen leggen en eventueel een oogkussentje op je ogen.

Wat veel mensen die met spiritualiteit bezig zijn doen, is een altaar maken. Met een altaar kan je je intentie, bijvoorbeeld om beter voor jezelf te zorgen, steviger vestigen in je huis en in jezelf. Als je een altaar hebt waar je je fijn bij voelt, dan kan dat de energie in huis en in jou veranderen en daarmee ook hoe je je voelt bij yoga doen in je eigen huis, vlakbij je altaar.

Yoga doen met een leraar

Yoga doen met een leraar heeft voordelen boven alleen yoga doen. Veel mensen ervaren dat ze in een les met een leraar verder gaan dan alleen. Ze voelen zich aangemoedigd en uitgedaagd en ook gesterkt. Daardoor houden ze oefeningen langer vol. Ze gaan mee in de groepsenergie, ze laten zich meevoeren. Zo ervaren ze dat ze meer kunnen dan ze denken.

Dat betekent niet per se dat het beter is dan thuis zelf yoga doen natuurlijk, het is voornamelijk anders. Het biedt een andere ervaring en andere kansen om jezelf te ontwikkelen. Als je merkt dat je in een yogales verder gaat dan je gewend bent, kun je daarmee je grenzen verleggen zodat je de volgende keer buiten de les ook verder door kunt zetten zonder op te geven.

Alles wat je doet op de mat, neem je mee in de rest van je leven. Ervaar jij verbinding met de leraar en de andere deelnemers tijdens de yogales, dan neem je dat gevoel van verbinding met je mee. Ervaar jij dat je je aangemoedigd voelt en dat je daardoor meer uit jezelf kunt halen dan je ego misschien vaak denkt, dan neem je dat mee in de rest van je leven.

Zelf yoga doen heeft ook voordelen, juist omdat je meer uit jezelf moet halen en je ervaart hoe goed dat je af gaat. Maar een yogales geeft je de mogelijkheid om je over te geven aan de les die wordt gegeven door iemand anders. Je laat je verzorgen en je laat je uitdagen. Je hoeft niets te doen, je hoeft je alleen over te geven en de oefeningen uit te voeren naar je beste kunnen.

Dit geldt ook allemaal voor een online yogales. Het is nog steeds een les, maar dan met een computer als medium ertussen. Ook nu is de leraar er voor je, om jou de mogelijkheid te geven om zonder afleiding jezelf te ervaren zoals je bent in de verschillende oefeningen.

Live & lokaal online yoga

Er worden heel veel online lessen in yoga en van alles aangeboden. Via je computer of tablet ben je onafhankelijk van locatie en kan je aan alle lessen meedoen. Daardoor heb je ineens heel veel keuze. Je kunt daar mee doen wat je zelf wilt.

Wat ik je voornamelijk zou aanraden, is om een leraar te vinden die bij je past. Iedere leraar heeft namelijk haar eigen focus of stijl, net als dat jij je eigen behoeften en wensen hebt. Kies je een leraar die bij jou past, dan ben je het meest gemotiveerd en heb je er het meeste aan.

Ook al zitten we nu in een lock-down en kunnen we met het internet de hele wereld over, er is toch ook iets te zeggen voor het vinden van een lokale leraar die live lesgeeft. In live lessen heb je meer verbinding en afstemming dan in vooraf opgenomen lessen. Bij vooraf opgenomen lessen, gaat een groot deel van de verbinding met de leraar en de groep verloren.

Daarbij denk ik dat je ook snel meer verbinding hebt met iemand die fysiek dichter bij is dan verder weg, iemand met dezelfde klok en dezelfde taal. Als je zelfs in dezelfde stad woont, deel je dezelfde natuur in je omgeving en zie je dezelfde mensen op straat. Tijdens de yogales weet je dan dat de leraar en de deelnemers veelal vlakbij je zijn. Voor mijn gevoel maakt dat de les gegronder dan als je verder weg bent van elkaar.

Steun en word deel van je lokale community

Dan is het ook nog iets te zeggen voor #supportyourlocals, voor het financieel steunen van bedrijven in je eigen regio. Zo weet je het beste waar je geld en daarmee je energie naartoe gaat, namelijk naar de yogaleraar om de hoek, zodat zij haar werk kan blijven doen. Als je je geld lokaal besteed, in je eigen community, dan zal het tenminste ten dele ook gebruikt worden in diezelfde stad of community.

Nog een voordeel is dat als de lock-down voorbij is, jij al contact heb gemaakt met yogi’s in je regio en je dat contact fijn kunt voortzetten. Yogales nemen is niet alleen het betalen voor een service. Er ontstaat ook een community van mooie mensen die bereid zijn het innerlijk werk te doen om meer ontspannen en liefdevol in het leven te staan.

Deze community reikt natuurlijk over de hele wereld, maar het hebben van een lokale community is ook erg waardevol. Als er fijne mensen in je buurt zijn die samen mooie dingen als yoga doen, en je hebt zelf ook behoefte aan community, dan lijkt het mij zeer de moeite waard om contact met deze mensen te maken.

Wat mij betreft ben je altijd welkom om jouw community te vinden, misschien wel bij mij in Wageningen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *