Manifesteren met je arcline

Manifesteren is een erg populair woord. Het gaat over het scheppen van je eigen werkelijkheid, over het in de wereld brengen van jouw kijk op de wereld. Dat willen we allemaal wel! Sterker nog, dat doen we ook allemaal. Hoe werkt dat en hoe werkt dat het beste?

Intuïtie ontvangen en visie projecteren met je arcline

Volgens Kundalini Yoga kan helpt het hebben van een sterke arcline om te manifesteren in de wereld. Kundalini Yoga gebruikt daarvoor het woord ‘projecteren’: je projecteert jouw visie of innerlijke werkelijkheid op de wereld om je heen.

En ja, ook jij hebt een arcline. Deze bevindt zich op je voorhoofd en loopt in een boog van oor tot oor. Het is de halo zoals die vroeger vaak bij heiligen werd afgebeeld. Je derde oogpunt bevindt zich tussen je wenkbrauwen en zit in het midden van je arcline. Je derde oogpunt is je centrum voor intuïtie.

Met je arcline en derde oogpunt ontvang je informatie en inspiratie van het universum, ofwel intuïtieve wijsheid. Die wijsheid kan je gebruiken en integreren in jouw wereldbeeld of visie. Daar kan je dan ook naar handelen, integer aan jouw visie. Via deze visie en je handelen projecteer je op of beïnvloed je de wereld om je heen. Dat kan je manifesteren noemen.

Bewust manifesteren

Belangrijk in het manifestatie-verhaal is dat zowel je bewuste als je onbewuste meedoen en zowel je Mind als je ziel. Het werkt ook op energetisch niveau: jij trekt aan wat resoneert met jouw energie. De kern is dat je je werkelijkheid zelf schept of manifesteert en dat je invloed hebt op hoe dat gebeurt.

Een manier om invloed te hebben, is door je bewuster te worden van je gedachten en gevoelens en te werken aan het schoonmaken van je onbewuste. Als je dat doet, word je een zuiverder kanaal om je af te stemmen op het universum en om te manifesteren.

Als je dat niet doet, kan je veel of sterke onbewuste patronen hebben die je tegenwerken en die juist negatieve of vervelende situaties creëren.

Manifesteren heeft dus niet alleen met je arcline te maken, maar je arcline helpt je wel om jouw manifestaties af te stemmen op het universum via je intuïtieve wijsheid. En natuurlijk kan je je arcline versterken door yoga te doen voor de arcline, voor je derde oogpunt en voor je intuïtie. Vooral mediteren werkt goed hiervoor. Er zijn dan ook veel meditaties specifiek voor de arcline binnen de Kundalini Yoga.

Kundalini Yoga helpt je ook om je onbewuste schoon te maken en om (energetische) blokkades en patronen te doorbreken. Dat helpt je dus allemaal bij doelgerichter manifesteren in je leven.

Jouw visie voor de wereld

Ik schreef over het hebben van een visie. Heb jij een visie? Voor jouw leven of voor de wereld? Het hebben van een duidelijke visie helpt je om keuzes te maken die daar bij passen. Zo kan je met alle grote én kleine keuzes kiezen voor die optie die bijdraagt aan jouw visie in de wereld.

Ik heb zelf heel lang en breed nagedacht over wat mijn visie of doel in het leven zou zijn. Ik kan daar vooral uit concluderen dat nadenken voor mij niet de manier is om dat te bepalen. Sterker nog, nadenken gaat in tegen het gebruiken van mijn intuïtie. Hoe harder ik nadenk, hoe moeilijker het is om mijn intuïtie te voelen en te horen. En die intuïtie is juist mijn betrouwbaarste bron voor guidance!

Dus nu volg ik meer en meer mijn intuïtie, mijn innerlijk weten. Ik zet kleine stapjes waar mijn intuïtie ‘ja!’ tegen zegt. Ik weet niet waar deze stapjes me precies gaan brengen, maar dat hoeft ook niet! Ze hebben wel een richting die overeenkomt met mijn visie. En ik vertrouw er op dat het zo vanzelf vorm krijgt en dat het prachtig wordt.

Heb jij een visie voor jouw leven en/of voor de wereld? Wat is jouw ervaring met manifesteren? Laat het me weten in de comments!

Enne, als je je arcline en intuïtie wilt versterken, doe dan eens mee aan mijn yogales! Meld je aan via het contactformulier.

Volle maan-meditatie met de supermaan in Schorpioen

Op donderdag 7 mei is er een supermaan in Schorpioen. Dat is een bijzonder goede gelegenheid om online samen te komen en een mooie meditatie te doen. ❤

Deze supermaan kan namelijk:

✔ zorgen voor het beleven van intense emoties
✔ je uitnodigen voor transformatie
✔ je behoefte aan nabijheid van anderen versterken.

En dat terwijl de periode waarin we leven toch al zorgt voor hevigere emoties en onvervulde behoeftes.

Schorpioen is tevens mijn zonne-teken, dus ik vind het bijzonderleuk om juist nu een meditatie te hosten.

We doen de ‘Volle maan-meditatie’ uit de Kundalini Yoga.

Dit is een mooie meditatie die gebruikmaakt van een mantra in combinatie met beweging van de handen en armen. Je mag dus lekker chanten en bewegen, en zijn en voelen. Je mag lekker jezelf zijn en tot rust komen in de meditatie.

Het is een zittende meditatie, bij voorkeur in Easy Pose, beter bekend als kleermakerszit. Gebruik vooral yogamatjes, dekentjes of kussentjes om 11 minuten te kunnen blijven zitten. Als je liever in een andere houding zit, op een kussentje, bankje of op een stoel, doe dat dan vooral.

En verder…

De meditatie zelf duurt 11 minuten. Van tevoren doen we een paar korte oefeningen. We doen geen heftige yoga, maar een beetje comfort is wel zo fijn, dus zorg vooral voor makkelijke kleding.

We beginnen om 20:30 en zijn uiterlijk 21:10 klaar.

Ik stream de meditatie via Zoom. Je bent welkom om mee te doen met en zonder beeld, wat je zelf fijn vindt. Ik neem de meditatie niet op – en ik oordeel niet over hoe je haar zit. 😉

De meditatie-sessie is op donatie-basis. Mocht je nou razendenthousiast zijn of juist helemaal tot rust komen in de meditatie, dan ben je helemaal welkom om een klein bedrag van een paar euro aan mij te doneren voor het hosten. Als je dat niet zo voelt, is dat ook prima, en ook dan ben je helemaal welkom om mee te doen.

Meld je hier aan

Om je aan te melden voor de meditatie, moet je je eerst aanmelden voor mijn gloednieuwe nieuwsbrief. Daarna krijg je de details over de meditatie in je inbox!

Meld je hier aan voor de meditatie en mijn nieuwsbrief.

Je kan je altijd weer afmelden van mijn nieuwsbrief als het je niet bevalt.

Graag tot bij de meditatie!

De voordelen van meedoen aan een live online yogales

Samen yoga doen in een yogacentrum zit er nu even niet in. Het beste alternatief dat we hebben is via internet samen yoga doen. Dit is natuurlijk anders dan ‘in het echt’ samen zijn, maar het is nog steeds de moeite waard! In deze blog post vertel ik je wat de voordelen zijn van meedoen aan een live online yogales.

Contact met de leraar en deelnemers

Online yogales volgen is dus anders dan meedoen aan een ‘normale’ yogales. De verschillen zijn duidelijk: bij een online gestreamde les ben je niet fysiek in dezelfde ruimte. Dat maakt afstemming tussen leraar en deelnemers lastiger. Ook kunnen de deelnemers elkaar minder goed zien, horen of energetisch voelen. We zijn immers afhankelijk van de mogelijkheden van platform als Zoom, waar je beeld en geluid mee kunt delen.

Als je het contact met elkaar erg waardeert, mis je dat nu misschien juist bij een online les. Dat is begrijpelijk. Het is natuurlijk wel zo dat als je wél met een online les meedoet, je meer contact met anderen hebt dan als je helemaal niet meedoet. Het is niet zoals anders, maar je doet toch samen yoga. Je hebt allen contact met de leraar en je doet tegelijkertijd dezelfde oefeningen. Als de leraar muziek deelt, luister je ook tegelijkertijd naar dezelfde muziek.

Je eigen yogaruimte in huis

Misschien mis je het yogacentrum waar je anders yoga zou doen. Ook dat is heel begrijpelijk, want het is heerlijk om naar een soort oase van rust te gaan om daar yoga te doen. Nu zul je die oase van rust in je huis moeten creëren. Het verschilt natuurlijk per persoon en woonsituatie, maar ik hoop voor je dat het je lukt om een rustig plek je in je huis te maken. Het is heel mooi om zo ook thuis tot rust te kunnen komen.

Thuis tot rust komen kan met een online yogales. Het is dan natuurlijk fijn als je een yogamat tot je beschikking hebt. Je kunt ook een deken gebruiken om op te zitten en om verschillende houdingen op te doen. Je hebt waarschijnlijk wel wat kussentjes om te gebruiken. Speciale meditatiekussens en andere yoga-kussentjes zijn natuurlijk ook verkrijgbaar. Voor de diepe ontspanning is het fijn om een deken over je heen te kunnen leggen en eventueel een oogkussentje op je ogen.

Wat veel mensen die met spiritualiteit bezig zijn doen, is een altaar maken. Met een altaar kan je je intentie, bijvoorbeeld om beter voor jezelf te zorgen, steviger vestigen in je huis en in jezelf. Als je een altaar hebt waar je je fijn bij voelt, dan kan dat de energie in huis en in jou veranderen en daarmee ook hoe je je voelt bij yoga doen in je eigen huis, vlakbij je altaar.

Yoga doen met een leraar

Yoga doen met een leraar heeft voordelen boven alleen yoga doen. Veel mensen ervaren dat ze in een les met een leraar verder gaan dan alleen. Ze voelen zich aangemoedigd en uitgedaagd en ook gesterkt. Daardoor houden ze oefeningen langer vol. Ze gaan mee in de groepsenergie, ze laten zich meevoeren. Zo ervaren ze dat ze meer kunnen dan ze denken.

Read more

Je fysieke lichaam werkt thuis en ontspant

Ons fysieke lichaam is ons voertuig op aarde en we houden dit het liefst gezond, sterk en soepel. Nu met het corona-virus in omloop, hebben we extra aandacht voor het waarborgen van onze fysieke gezondheid. Tegelijkertijd is het uitdagender geworden om genoeg te bewegen, omdat we extra veel binnen blijven en omdat bedrijven als sportscholen zijn gesloten. Als je thuis werkt, komen daar nog meer uitdagingen bij.

Ontspannen in je computer-werkplek

Een uitdaging kan zijn dat je werkplek thuis misschien minder ideaal is dan die op je werk. Helaas ontdekken veel mensen pas echt wat wel en niet voor ze werkt, op het moment dat ze fysieke klachten krijgen. En deze klachten liggen toch wel echt op de loer als je urenlang, wekenlang en maandenlang in een verkeerde houding werkt.

Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat de volgende punten een verschil maken voor je werkplek en je lichaam. Dus hier volgen wat tips voor een goede werkplek.

✔ Let op de hoogte van je stoel: je benen maken een hoek van 90 graden, je voeten rusten op de grond. Je benen worden niet belemmerd door je bureau.
✔ Je (onder)rug kan leunen op je leuning. Idealiter is je rug recht, lekker vertikaal omhoog. Een beetje achteroverleunend kan ook, dit hangt van persoonlijke voorkeur af.
✔ Je schouders zijn ontspannen en laag terwijl je werkt. Je bovenarmen hangen ontspannen naast je lichaam naar beneden. Je onderarmen zijn horizontaal, op jouw natuurlijke hoogte.
✔ De hoogte van je bureau is afgestemd op: de lengte van je onderbenen, de lengte van je romp en de lengte van je bovenarmen. De ideale hoogte is ongeveer: lengte onderbenen + lengte romp – lengte bovenarmen.
✔ Houd je toetsenbord en muis dichtbij je lichaam: op de natuurlijke plek van je handen t.o.v. je romp. Je bovenarmen hangen naar beneden en je onderarmen steken vooruit.
✔ Ook het soort toetsenbord en muis kan een verschil maken. Een plat toetsenbord is beter voor je handen dan een schuine die op achterpootjes leunt. Langdurig gebruikmaken van een touchpad is niet goed voor je omdat je vinger zo veel spanning vasthoudt.
✔ Je kunt natuurlijk ook investeren in een ergonomische muis en toetsenbord, die beter aansluiten bij je lichaam dan de reguliere.
✔ Je beeldscherm is het beste op ooghoogte, zodat je niet naar beneden hoeft te draaien of buigen met je hoofd en/of bovenlichaam. Dit helpt met rechtop blijven zitten en ontspannen i.p.v. aanspannen.

Let er ook vooral op dat je af en toe even wegkijkt van je scherm om je ogen te ontspannen. Blijf ook regelmatig korte pauzes nemen om zo even van houding te veranderen en te bewegen.

Thuis werken is ook yoga

Eigenlijk gelden dezelfde richtlijnen als op de yogamat: zit met een rechte rug, borst iets vooruit, schouders ontspannen, adem langzaam en diep. Gebruik de spieren die je nodig hebt voor de houding en ontspan álle andere spieren zo veel mogelijk. Ontspan je schouders, je nek, je armen. Ontspan je ademhaling en daarmee je Mind en je gedachten.

Read more

Verbinding en zichtbaarheid online

Vandaag gaf ik mijn eerste yogales via internet! Zoals vele yogaleraren had ook ik dit niet gepland, maar ga ik mee in de flow van het leven die er voor zorgt dat dit nu de enige manier is. Ik ben tevreden met hoe de les verliep en ik ga er mee door! Dus voorlopig geef ik mijn wekelijkse yogales online.

Dat op zichzelf is al de moeite waard om hier te delen, maar nu ik toch bezig ben, wil ik er nog wel wat aan toevoegen. Zo ben ik benieuwd naar hoe het verder gaat, nu meer en meer bedrijven nog meer het internet gaan inzetten. Ik ben benieuwd naar hoe het verder gaat voor míj en mijn purpose en hoe ik dat ga verwezenlijken.

Vrouwencirkels, maar dan online

Zo heb ik het plan om vrouwencirkels te organiseren, lokaal in Wageningen. Ik voel nu een enorme ‘pull’ om daar nu eindelijk mee te beginnen – maar dan online. Dat doet mij zelf een beetje paradoxaal aan. Het voornaamste doel van een vrouwencirkel is, wat mij betreft, dichter tot elkaar komen. Het lijkt omslachtig om dat dan via internet te gaan doen, met computers en een heleboel fysieke ruimte tussen iedereen in. Honderden of duizenden anderhalve meters.

Maar juist nu voel ik een sterke behoefte aan verbinding met elkaar. Juist nu we fysiek geïsoleerd raken, groeit de onvervulde behoefte tot contact en verbinding. De behoefte om er voor elkaar te zijn en om je zelf ook ondersteund te voelen door anderen.

En op dit moment is verbinding via het internet het beste wat we hebben. Dus ik zeg: laten we dat gebruiken voor iets moois, laten we dat gebruiken om ons te verbinden met onszelf en met elkaar. Die verbinding is er al in mijn yogales, maar ik zie meer mogelijkheden!

Zichtbaarheid

Wat dat nu verder van mij vraagt, is dat ik me zichtbaar maak online zodat andere verbinding-zoekende vrouwen me kunnen vinden. Ik ben al voorzichtig begonnen op Facebook en Instagram. Zie hier ook mijn selfie van de memorabele gebeurtenis van vandaag. (Ik zie er wat moe uit, en dat ben ik ook wel door de hele crisis.)

Wat ik je nu vooral wil laten weten is dat ik er verder mee ga spelen en dat ik hoop binnenkort een online vrouwencirkel te hosten! Als je geïnteresseerd bent in meedoen, dan kan je me dat alvast laten weten of anders deze website of de socials volgen.

Moge mijn eerste online yogales een opstapje zijn naar nog veel meer moois!

Je Neutral Mind geeft je guidance en compassie

Ik hoop dat het goed met je gaat. Maar ook als het minder goed met je gaat, ben je welkom. Zoals altijd mag je ook nu je eigen weg vinden in deze chaos. Je hebt geen toestemming nodig, van mij of van iemand anders, alleen van jezelf. Luister naar jezelf, luister naar wat je zelf nodig hebt. Neem tijd voor jezelf, wees er voor anderen, vergeet niet om plezier te hebben.

We komen samen door deze crisis. We komen dichter bij onszelf en dichter tot elkaar komen. We houden nu dan wel even fysieke afstand, maar dat doen we met de beste intenties, om onszelf en elkaar te beschermen. Emotioneel komen we misschien wel dichter bij elkaar.
Mensen zorgen voor elkaar, op hun eigen manier. Velen blijven thuis om elkaar te beschermen, anderen werken hard om elkaar direct te helpen en indirect door cruciale processen in de samenleving gaande te houden. Mensen helpen elkaar met dingen als boodschappen doen.
Velen richten zich tot het internet, dé plek waar we veilig met elkaar in contact kunnen zijn. Ik zie dat daar vertrouwen en liefde worden verspreid. Live evenementen die afgelast moeten worden, worden omgetoverd tot online evenementen, zoals dansavonden en yogalessen. Ik voel me geraakt door de initiatieven die genomen worden om er voor elkaar en om met elkaar te kunnen zijn.

Hoe kan ik bijdragen?

Ik heb me natuurlijk afgevraagd hoe ik kan bijdragen als yogaleraar en als mens. De vraag is dan ook waar ik zelf behoefte aan heb. Ik merk dat ik behoefte aan heb aan verbinding, in deze tijden van relatieve isolatie. Ik heb behoefte aan gevoelens van liefde en vertrouwen en aan het delen daarvan met anderen. Ik heb ook behoefte aan plezier en aan beweging.

Ik hoop dat ik iets bij kan dragen via deze blog. Ook al gaat mijn yogales niet door, we zijn wel onverminderd aangekomen bij de Neutral Mind. Deze Mind heeft mooie kwaliteiten die wat mij betreft zeer welkom zijn, zeker nu. Daarom schrijf ik er zo meteen graag over.

Hoe je zelf thuis Kundalini Yoga doet

Daarnaast kan ik het je misschien iets makkelijker maken om thuis yoga te doen, als je daar behoefte aan hebt. Dat kan lastig lijken en daarom is het goed om te weten dat Kundalini Yoga sets/kriyas helemaal opgeschreven staan. Ze zijn dus heel makkelijk te volgen! Je hebt er eigenlijk weinig kennis of ervaring voor nodig. Het voornaamste wat je nodig hebt, is jezelf, wat ruimte en wat tijd.

De makkelijkste bron voor Kundalini Yoga kriyas is de Library of Teachings. Je moet je daar eerst aanmelden, en daarna kan je zoeken naar kriyas en meditaties en ze ook downloaden. Niet alle kriyas hebben de lange ontspanning in de kriya opgenomen zitten; als deze er niet is, moet je deze zelf nog toevoegen aan het einde. Dat is zeer aan te raden in ieder geval, en zeer prettig en ontspannend natuurlijk! Meditaties worden normaal gedaan ná een kriya, na de eindontspanning. Een deel van de kriyas heeft al een meditatie in zich.

Bij Kundalini Yoga tunen we in zoals hier staat beschreven, en sluiten we af met de sunshine song (ook via die link) met drie keer een lange ‘sat nam’. Sat nam betekent truth is my identity.

En dan nu naar de Neutral Mind.

Je Neutral Mind ziet het grotere geheel

Je Neutral Mind is het gedeelte van je Mind, ofwel je geheel aan gedachten en gevoelens, dat direct in contact staat met je ziel en je innerlijk weten, je intuïtie. De Neutral Mind geeft je duidelijkheid of overzicht. Het geeft je het vertrouwen dat je doet wat je moet doen, dat je volgens je zielsbestemming leeft. Als tegenslagen zich voordoen, blijf je kalm en handel je vanuit dat vertrouwen.

Er wordt gezegd dat je Neutral Mind in 9 seconden guidance of sturing geeft volgens je bestemming. Je Neutral Mind gebruikt de inputs van je Negative Mind en je Positive Mind, en verwerkt dat tot een ‘neutraal’ oordeel.

De Neutral Mind wordt ook wel de Meditative Mind genoemd. Deze is onthecht van positieve en negatieve gevoelens en gedachten, in tegenstelling tot de andere twee Minds. Dat maakt dat de samenwerking van deze drie zo goed werkt. De Negative Mind en Positive Mind hebben als het ware een negatieve en positieve bril waarmee ze waarnemen, en de Neutral Mind integreert hun observaties en oordelen in het overzicht van het grotere geheel. De Neutral Mind ziet ‘the whole play of life’ en hoe jij daar deel van uitmaakt.

Read more

Je Positive Mind ziet het positieve in alles

Wat is het leven toch prachtig. Je bent vrolijk, je zit lekker in je vel, voelt je fit en sterk. Je kijkt om je heen en je ziet hoe mooi alles is en hoeveel mogelijkheden er wel niet zijn. Je verwelkomt kansen en grijpt ze aan. Je zit vol wilskracht, je doet wat je moet doen en je gaat er helemaal voor, dwars door alle uitdagingen. Je bent speels en optimistisch. Je communiceert sterk en duidelijk.

Je Positive Mind zegt ‘ja’ tegen het leven

Dat is de kracht van je Positive Mind. Als deze Mind in balans is, voel je je zelfverzekerd en sta je open voor wat het leven te bieden heeft, je staat open voor mogelijkheden. De Positive Mind wordt ook wel de ‘expansive’ of ‘projective’ Mind genoemd: je projecteert positiviteit naar buiten en creëert het daarmee om je heen.

Je Positive Mind kom altijd na je Negative Mind, die we vorige week bespraken. Je Negative Mind heeft een sterke verbinding met je ziel en geeft richting door ‘nee’ te zeggen tegen wat niet goed voor je is. Althans, dit gebeurt als je Negative Mind in balans is. Daarna is je Positive Mind aan de beurt. De Positive Mind geeft verdere invulling aan je leven en je spirituele pad door ‘ja’ te zeggen tegen alles wat wél goed voor je is. Het is een prachtige samenwerking.

Maar niet als je Positive Mind zwak is

Echter, als je Positive Mind zwak is, dan ben je niet in staat het leven positief te bekijken en uitdagingen aan te gaan. Dan kan je Negative Mind de overhand nemen, waardoor je te veel bezig bent met gevaren signaleren. Je kan depressief en apathisch worden, of vol woede en intolerant. Misschien durf je je eigen kracht niet te gebruiken, omdat je bang bent voor de verantwoordelijkheid die komt met krachtig zijn, en je vertrouwt jezelf daar niet mee.

Je Positive Mind kan ook te sterk zijn. In dat geval neemt deze Mind de overhand over je Negative Mind, waardoor je het leven iets té positief bekijkt en de gevaren niet goed ziet. Je zegt overal ja tegen, maar ondertussen vergeet je misschien om in te checken bij jezelf, bij je ziel, en om op je spirituele pad te blijven. Je geeft je grenzen niet goed aan.

Read more

Je creativiteit vormgeven met je Negative Mind

Je Mind is continu met gedachten en gevoelens in de weer, niet te stoppen. En soms is het ook gewoon bijna niet te doen. Het is al zo véél, en dan zijn het ook nog eens gedachten waar je wel gek van zou kunnen worden. Soms lijkt het alsof er overal gevaar huist en je overal voor uit moet kijken.

De vele gevaren van feestjes en borrels

Je Mind is namelijk al flink bezig met uitkijken. ‘Is het hier veilig? Niet zeker. Allemaal onbekende mensen… wie weet wat ze in hun schild voeren?! Oei, oogcontact! Pas op, straks mag ze je niet en doet het pijn, of mag jij haar niet en moet je haar afwijzen – dat doet ook pijn. Of je komt niet uit je woorden en dan word je rood en idioot en sta je voor paal – voor iedereen. Snel, doe alsof je haar niet ziet, kijk de andere kant op. Daar zijn ook mensen. Die kunnen je ook afwijzen. Niemand aankijken! Nee, het is absoluut veiliger om hier in de hoek te blijven staan in je eentje. Was je maar onzichtbaar… Weet je wat, ga maar zo snel mogelijk naar huis.’

Oef! Daar word je niet blij van, of wel?

Misschien wel, als blijkt dat je Mind gelijk had in haar gevarenanalyse. De persoon waar je mee ging praten zou je hebben afgewezen en dat zou pijn gedaan hebben. Terwijl jij niets deed, zag je alle andere mensen lijden door afwijzing van alle kanten. Ha, jouw Mind had je beschermd voor deze ellende!

Of je zag het niet, omdat je al thuis en onzichtbaar was.

Of omdat het simpelweg niet zo zou zijn gebeurd. Niet voor jou en niet voor anderen. Eigenlijk ben je gewoon te veel gefocust op gevaren, je bent te beschermend.

Als je niet zo naar deze Mind had geluisterd, had je je misschien wel vermaakt. Je had interessante mensen kunnen ontmoeten met wie je een gigantische klik had gehad en dit zou je leven enorm hebben verrijkt, bijvoorbeeld. Maar in plaats daarvan leef je in een fantasiewereld vol gevaar, in een soort nachtmerrie.

Read more

Vind jouw favoriete lichaam

Eerder schreef ik al dat we als mens tien lichamen hebben: zes energetische, drie mentale en één fysieke. Weet je nog? En ben je al van de schrik bekomen? Het hebben van tien lichamen is namelijk een heleboel werk, dat zei Yogi Bhajan al. Deze lichamen kunnen allemaal uit balans zijn en ook juist weer gebalanceerd en versterkt worden om zo de bijbehorende kwaliteiten te ontwikkelen. In deze blog beschrijf op welke manieren je hiermee kan beginnen.

Bestudeer ze & vind jouw manier

Dus, waar begin je?! Eén manier is om ze gewoon allemaal langs te gaan, op volgorde van 1 tot 10. Je kan voor ieder lichaam yogasets en/of meditaties kiezen en het op jouw tempo langsgaan. Zo werk je aan je hele ‘pakket’ lichamen en kan je nu meteen beginnen bij lichaam 1: de ziel. Dit is wat we doen in mijn lessenserie: we versterken ze allemaal verspreid over 24 lessen.

Maar misschien wil je je liever niet meteen comitteren aan zo’n groot traject, en doe je het liever op een manier die beter bij jou aansluit. Dat kan zijn dat je gewoon met één lichaam begint, namelijk met degene die jou het meeste aanspreekt of uitdaagt. Dat is een goed idee, want de kans is groot dat je één of meerdere lichamen hebt die meer uit balans zijn dan de rest en die dus wel wat extra aandacht kunnen gebruiken.

Read more

Met je ziel naar Infinity

De ziel is veelbesproken, maar in Nederland zijn we er vanuit onze ‘nuchtere’ cultuur niet zo mee bezig. Dat mag best veranderen, want het hebben van een ziel is behoorlijk awesome en dat hoeft niet onder stoelen of banken te worden gestoken. Maar voor je van alles van de daken gaat schreeuwen, wil je er misschien nog iets meer over weten én het zelf hebben ervaren. Dan weet je namelijk pas echt wat het voor jou betekent.

De ziel in de yoga

In Kundalini Yoga is de ziel het eerste van de tien lichamen. De één staat voor eenheid, voor één creërende kracht waar alles uit voort is gekomen, beter bekend als God. Je ziel is een stukje van deze Infinity, oneindigheid of God, en is daar onlosmakelijk mee verbonden. Je ziel is één met God, en is naar de aarde gekomen voor een menselijke ervaring. Je ziel is je ‘innerlijke Infinity’.

Is dat niet fijn en mooi? Het is nogal een andere kijk en beleving van jezelf dan dat we gewend zijn vanuit onze Westerse cultuur. We zijn eeuwenlang verteld dat we los zijn van God, maar vanuit de yoga leren we dat we één zijn met God. Dat is even wennen, maar wauw, wat een ontdekking! ‘Your soul is your soulmate.’ Dat is heel logisch eigenlijk, als je er over nadenkt.

Kwaliteiten van de ziel

Je ziel heeft allerlei kwaliteiten, met als voornaamste nederigheid en creativiteit. Je ziel is sterk verbonden met je hart. Als je handelt vanuit je ziel, dan handel je ook vanuit je hart. Dit in tegenstelling tot handelen vanuit je hoofd of intellect. De spreuk van het zielelichaam is dan ook ‘heart over head‘ (‘hart gaat voor hoofd’).

Is de verbinding met je ziel zwak, dan leef je veel vanuit je hoofd, je intellect, en luister je niet naar je hart. Je voelt je beklemd, alsof je vastzit. Je leeft niet volgens je bestemming. We zien dit veel in onze cultuur op het moment.

Als je verbinding met je ziel sterk is, dan kan je ontspannen in de creatieve stroom van God-energie en ben je ook creatief. Je leeft volgens je zielsbestemming en je creëert schoonheid in je leven.

Je zielelichaam versterken

Met Kundalini Yoga kan je de verbinding met je ziel versterken zodat je diens kwaliteiten kunt gebruiken en een vervullend leven kunt leiden. Het zielelichaam kan gebalanceerd worden door de kundalini-energie op te wekken en te doen rijzen (tot in Infinity!) en door het hart te openen. Het hart speelt een belangrijke rol in het laten stromen van je energie.

Het zielelichaam is het eerste lichaam en is sterk verbonden aan je eerste chakra, gelegen bij je stuitje. Dit chakra heeft te maken met gewoontes en met eliminatie: zowel met fysieke eliminatie van afvalstoffen als het loslaten van emoties en gedachten. In het eerste chakra is ook de kundalini-energie opgeslagen. Het versterken van het eerste chakra geeft een sterke basis om contact te kunnen maken met Infinity via je zevende chakra.

De komende weken doen we yoga om ons te verbinden met onze ziel. We verbinden ons met ons hart en met Infinity, het oneindige. Zo ervaren we wie we echt zijn.

Hoe gaat het met jouw ziel? Luister je ernaar, geef je je ziel aandacht en liefde? Of doe je een beetje alsof ze niet bestaat en leef je meer vanuit je hoofd? En zou je het dan fijn vinden een sterkere band met je ziel en met Infinity te hebben?